Magnus random Norberg 2004 experience page

Magnus/Pictures/Norberg 2004Efter många kommentarer om att man borde åka till elektronmusikfestivalen i Norberg och allt som händer där så hände det sig en tidig sommardag tog tjuren vid hornen, baxa honom in framför vagnen och åkte in till den stora staden för att köpa mig en biljett. Eftersom jag nu visste att jag skulle ditt så kändes behovet av att kunna samla intrycken inte bara i mitt minne utan även på något mer modernt sett. Man har ju mången gång hört talas om det här med fotografi så det var väl dags att skaffa sig en egen utrustning för detta. Här finner ni några av de bättre plåtar som togs i samband med Norberg-festivalen uti nådens år 2004.

Medeltidsdag (2004-07-29)

Med mina nyvunna vänner Anki, Jonas, Stefan, Sara och inte helt så nya Kristian så begav vi oss till iväg till Medeltidsdagen vid Nya Lapphyttan strax utanför Norberg, en kort promenad genom södra Norberg från pensionatet ledde dit. Allas vårt Norberg skulle fylla 701 år, så det var klart att man skulle till kalaset för att minnas hur det stod till uti nådens år 1303. Vi vet visserligen att folk bott på platsen tidigare än så, men det är först år 1303 som Norberg (Noroberg) omnämns och då också i samband med brytning av järnmalm.

Liten Mellan Stor

En tidsenlig vedeldad badtunna stod till förfogande. Stefan var inte sen att falla för erbjudandet om att få bada i densamma. Här synnes en av baderskorna tvåla till Stefan.

Liten Mellan Stor

Nu har hon dessutom gått loss med den HÅRDA borsten på Stefans rygg, som har en magnefik tatuering som försvann i processen - nästan. ;O) Mannen i bakgrunden är en annan badare som tvangs att bada trots att det bara var 3 år sedan senast.

Liten Mellan Stor

Armarna skall bli rena också! Sa jag att det var lokal tvål?

Liten Mellan Stor

Efter denna upprivande upplevelse så nedsjönk Stefan med glädje i tunnan varpå han såg på medans den andra herrn fick sitt anlete uppborstat. Badvattnet är kryddat med rosor och någon annan ädel blomma som mitt minne inte vill minnas just i skrivande stund. Strax därefter klev Anki ned i samma tunna, men hon valde klokt nog den mjuka borsten.

Liten Mellan Stor

Efter ett renande bad så är det alltid skönt med lite välgörande musik. Här är några kringströvande musikanter som spelar en av de sånger de spelade hos en storbonde i Frankernas rike. Mannen med vevliran hade en markant tysk brytning, så vi får anta att han kommit från något av de Germanska rikena.

Festivalinvigning (2004-07-29)

Efter medeltidsfestivalen for jag tillbaka till pensionatet för att genast fara iväg till själva festivalen.

Liten Mellan Stor

Efter en inte så lång stund så kom kung Birger Magnusson, även känd som Magnus Ladulås, och hans riksmarsalk och inviger festivalen efter det att han konstaterat att hans rike är hotat när Dansken slagit lägger mitt i detsamma! Det tog oss tre dagars fajtandes som hördes över näjden innan Dansken fann för gott att dra sig tillbaka, för denna gång. Invigningen skedde för övrigt framför 303-scenen mitt i camping-området.

Liten Mellan Stor

När andan faller på så plockar Jonas fram sin munjigga som han har hängande runt halsen. Efter invigningen passade utmärkt tyckte han uppenbarligen.

Campingliv (2004-07-29)

Liten Mellan Stor

Norberg är inte en så stor festival, vilket gör att SASare fort hittar varandra. Här har vi samlats framför Jens Källbäcks tält och bålen är blandad, upphälld och paraplyer klär glasen. Mattias verkar må prima. Till höger om Mattias har vi Mulle, som glädjs inombors av att få sig ett glas av bålen. Inte så konstigt fresten, den var svalkande och god - gott jobb grabbar!

Liten Mellan Stor

Även Janne kände ett behov av paraply på sin drink!

Liten Mellan Stor

Polarn-P mjuknade upp med en drink i handen och prima väder över utfordringsverket.

Halvkokt i 8-bit room (2004-07-29)

I 8-bit room så hade EMS, Fylkingen mm. så kallade show-cases. I EMS-Showcase så återfanns En Halvkokt i Folie, ett band som jag finner mig allt mer involverad med på något sätt. Angående 8-bit room så vill jag så här helt i förbigående göra er uppmärksamma på att väg 256 går genom Norberg, bara 400-meter från Mimerlaven i vars nedre hörn 8-bit room ligger. 8-bit room är för övrigt ett hårt kvantiserat rum där man har monterat in lite dämpplattor för att svälja det absolut värsta.

Liten Mellan Stor

Nu riggar Halvkokt upp. Här syns Iwo Myrin delvis (hållandes i sin ena krycka ty han har nyligen brutit foten), Jonas "Modularkungen" Broberg samt Micke Grahn.

Liten Mellan Stor

Man kan ju inte undvika att tjuvkolla vad Modularkungen gömt i patchen!

Liten Mellan Stor

Detta medans alla tittar bort efter bästa förmåga. Här synes Mattias Rickardsson, Per Mattson och Patrik "Polarn-P" Eriksson invänta halvkokt-giget.

Liten Mellan Stor

Halvkokt spelar, men va f-n? Har de blivit ett klassiskt rockband? Icke! Här synes Janne på trummor samt tre herrar som jag tyvärr inte minns namnet på, men kan intyga att de är himla trevliga. Mannen i vitt spelar kassettbandspelare så som det anstår på en riktigt halvkokt spelning.

Liten Mellan Stor

Här ser ni bättre vad det innebär, en binge kassetter och även en CD-spelare minsann.

Liten Mellan Stor

Iwo har skaffat sig gitarr, men något säger mig att han har en något egen spelstil.

Liten Mellan Stor

Lars besparade oss sången, men det hindrade honom inte från att Recitera/Rappa en synnerlig text som givetvis krävde givetvis manus.

Liten Mellan Stor

Inne i Mimerlaven blev sedemera solens spel trevligt ljusspel.

Projektioner (2004-07-30)

Liten Mellan Stor

Ute på gården hittade jag denna fina Pani BP5 projektorn. VILL HA!

Liten Mellan Stor

Här ser man tydligt att det är handmålat glas.

Liten Mellan Stor

Men vad siktar den på? Jo Mimerlaven skall få detta mönster!

Liten Mellan Stor

För att fotta behövs båda tassarna för bra bilder. Den här väskan försäkrade att jag fick EMS-valkar på händerna.

Liten Mellan Stor

Svergies Radio hade gömt en OB-bus bakom Kraftwerket, och det var ju en herrans nåd då Kymatika just skulle spela upp till dans borti logen, eller nåt. Visst är det nära till skogen föresten? ;O) Skogsgubbar och annat gott sattyg.

Kymatika i Kraftwerket (2004-07-30)

Kymatika, dvs. Jonatan Liljedahl, skulle spela uti Kraftwerket, så jag knatade in där i god tid innan och fann att Jonatan i lugnan ro höll på att rigga upp.

Liten Mellan Stor

Här ses en översikt på Jonatans rigg.

Liten Mellan Stor

Dessutom har han saker liggandes på bordet.

Liten Mellan Stor

Portatronen ligger så fint på bordet. Detta är en Madmouse ursprungligen

Liten Mellan Stor

Kymatronen har som sig bör trägavlar och är en modular som sig bör.

Liten Mellan Stor

En Linstead LF Signal Generator får representera instrument som används allt för sällan! Datorn inunder signalgeneratorn kör den hemkokta sequencern. Anledningen till att den är cabbad är riktigt rolig! ;O)

Liten Mellan Stor

Jonatan förbereder sig långsamt och säkert.

Liten Mellan Stor

Här är fusklapparna. Dels låtlistan och dels patch-schemat. Här kan det vara en fördel att titta med högre upplösning om man vill se detaljerna.

Liten Mellan Stor

En av de danska funktionärerna hoppade in och körde video-DJandet. Lite 2001 är ju aldrig fel.

Liten Mellan Stor

Mattias Rickardsson fotograferar. Hur blev fotot?

Liten Mellan Stor

Publiken var sansad. Riktigt skäggstrykarmusik som en av mina bekanta uttryckte det. Hmm....

Liten Mellan Stor

När man vaknat ur narkosen... eh, jag menar musiken så blev det noggrannare inspektion av riggen för vissa. En hård Polare-P ses försiktigt ultranyfiken gama på avstånd. Något för pöbelstudenterna månne?

Liten Mellan Stor

Nedslagen på en filt strategiskt utanför dörrn till Kraftwerket fanns Jonatans bättre hälft Marie Svensson. Givetvis satte jag mig ned för att språka en stund med henne.

Liten Mellan Stor

Jag var visst lite för trevlig, för jag var närmast tvungen att stöta på för att kunna få köpa en skiva.

Post-Kymatika/Pre-Araya camping (2004-07-30)

Liten Mellan Stor

Efter Kymatica så återvände vi till baslägret som nu var etablerat framför Jens tält. Här ses Polarn-P och Janne.

Liten Mellan Stor

Daniels flickvän Anna (i svart) och hennes kompis Carro hade kommit upp från Örebro.

Liten Mellan Stor

Carro hade rejält roligt verkar det!

Liten Mellan Stor

Daniels ömma moder Kersti hade kommit ända från Arvika för att se sonen spela. Hon visade sig vara en trevlig dam att diskutera med. Daniel, vet du verkligen ALLT om din mor?

Liten Mellan Stor

Mattias Rickardsson tog foton i vanlig ordning. Hur blev det den här gången då?

Liten Mellan Stor

Det ÄR SAS-konvent. Här synes Måns, Polarn-P och Kristofer Ulves. Måns var dagen till svart-smurf på något sätt.

Liten Mellan Stor

Mattias i gasen. Men vad är det han vill? Jag vet inte, minns inte eller var det så att jag inte vill minnas.

Liten Mellan Stor

Sa jag att det var SAS-konvent? Här synes Jonatan och Marie hänga med oss andra. Stort lyckligt sällskap som gärna festar med mycket glädje tillsammans.

Daniel Araya spelning (2004-07-30)

Liten Mellan Stor

Daniel förbereder sin spelning, vilket tydligen är en skäggkliare. Datorn i förgrunden stod för de två första låtarna.

Liten Mellan Stor

Närbild på de mer hemmagjorda sakerna. Hemliga lådan är vid det här laget välkänd, den har ju använts som reklam för hela festivalen efter förra året. Den lilla lådan med fem rattar är en minimal sequencer, synth och filter i en lådan. Ovanpå hemliga lådan så är Daniels hemliga vapen. Hur och varför säger jag inte! ;O)

Liten Mellan Stor

Här syns de tvenne Pearl Syncussion SY-1, trum-maskiner mm.

Här i tiden var jag tvungen att kasta mig in i rollen av Daniels PA-hus-tekniker. Daniel hade bett mig att hänga där utifall det behövdes. Det var nog en himla tur för det gjorde att jag var mentalt förberedd och bara klev in och tog kommando om den saken. Det var en nervös detalj mindre för Daniel att bry sig om.

Det kom inget ljud och jag, Daniel och en dansk ljud-tekniker arbetade under en kort stunds panik. När Daniel upptäckte att det var glapp i den inlånade mixern så kom det ljud ur en kanal. Då avbröt jag jagandet av fel och deklarerade att vi kör hard-core med hela giget i Mono. Vi panorerade hela giget centralt och drog igång. Vi sparade säkert flera minuters tystnad på detta sätt, dvs. the show must go on.

Jag sprang och smårattade ljudet under konserten. Bland annat så behövdes lite EQ-korrigeringar och så smög jag upp nivån väldigt långsamt, men fortfarande med god marginal redan från början så vi var då inga värstingar.

Liten Mellan Stor

Kristian Borgstedt hade lagt ned mycket tid på att förbereda den video som han VJade.

Liten Mellan Stor

Daniel spelandes. Efter de två första låtarna så drog Daniel ur alla sladdar ur laptopen och vände den upp och ned för att visa att från och med nu så är det inget laptop-skit utan riktig live-spelning som gäller. Låtarna på laptopen är kanon och hade han gjort hemma i sin studio. När släpper du en platta Daniel?

Liten Mellan Stor

Måns tyckte det gungade härligt och njöt för fulla muggar. Man kan även se att man behöver inte vara känd SASare för att njuta av Daniels musik. I bakgrunden kan även Polarn-P skönjas.

Liten Mellan Stor

Sen kommer Jens Källbäck upp på scenen, kastar upp ett par 303or ur väskan, får sig en DIN-synk och ljud-snabel till livs och hänger på. NU börjar det bli riktigt cool!

Jam-gigget (2004-07-31)

På Lördagen var det tänkt att vi skulle göra någon form av Jam. Daniel hade försökt ro ihop något med mig och så. Det var lite oklart. Det var tänkt att Open Stage skulle vara scenen för denna sammanstrålning.

Jag hade på Daniels uppmaning fixat att jag fick låna Jonas Brobergs Synthi-A, vilket visade sig fungera väl. Jag hade dock problem att hitta en plats där jag kunde skapa lite ljud, för jag kunde inte Jonas patch. Jag satte mig till slut framför 303-tältet där jag norpade el från en eldosa som nattetid gav ledljus dit. Här är en av de sakerna som de kan göra bättre. Man behöver en plats där man kan sitta väl och träna utan att bli för mycket störd av andra PAn och dessutom har el. Jag fick låna lurar av Jonatan. Det var många som kom fram och kolla in vad jag höll på med, ville lyssna och en fotograf porr-fottade mig ur nästan alla vinklar tänkbara. De som fick lyssna råkade på mitt misstag få höra ett svagt och riktigt fjösigt ljud, men jag hade just rivit ut en massa pinnar ur matrisen så det hände inte så mycket just då, värmeslagsstress antar jag.

Eftersom det behövdes att man skrev upp sig på en lista så föll det på mig att knata upp till kontoret och skriva upp oss så som "SAS All-stars". Jag fick så småningom prata med Sofie som höll i den detaljen. Det visade sig att det var allt för sent för att få ihop något. Jag lunkade ned till Campingen med något dämpat humör då jag sett fram emot det här.

Liten Mellan Stor

Väl nere på Campingen framför Jens tält (naturligtvis!) så lät jag Polarn-P gå loss och ratta lite Synthi-A. Här finns fotobevis på att Jonatans lurar varit i kontakt med något så ädelt. Hoppas det gör avtryck och intryck på din musik Jonatan! Every picknick needs a Synthi!

Liten Mellan Stor

Den observante kan nu se att jag har patchat upp pinmatrisen annordlunda än vad Jonas körde. Jag han på kanske 20 minuter skapa 4 olika grund-ljud och några med variationer dessutom. Det är inte illa med tanke på att det är ett halvår sedan jag senast jammade loss på en Synthi och innan dess ytterligare en bra stund sedan jag gjorde något.

Liten Mellan Stor

Det är kul att jamma Synthi, även om det inte gör ett ljud!

Sedemera så snackade Daniel med Moder Jords Massiva som han just jammat med och fått dem baxa plats för oss i sitt spel-schema. Daniel klev av scenen och var inte med så SAS All-stars kom att bestå av mig, Janne G:son Bergh samt Jens Källbäck. Vi hade skitkul och publiken tyckte uppenbarligen detsamma. Det stod en liten skara och bara tittade på alla obskyriteter som hände med den där konstiga manickenjag hade på bordet framför mig. Janne drog igång en tok-techno och det var ju bara att hänga på! Mer sånt grabbar! ;O)

Jag hade skitkul men var något upptagen under själva jammet, så bilder blev det inga tagna just då.

Grillparty (2004-07-31)

Liten Mellan Stor

Senare på kvällen var det dags för lite grillparty av det lite ovanligare slaget. Man eldade upp Norberg helt sonika. Ja, ni ser ju vad det innebar. Ohemula mängder T-gul hade dränkts in i trasorna.

Liten Mellan Stor

Litet eldhav någon? Rakt in i ondskan!

Efter denna presentation så torde ni förstått att Norberg skall man vara på och jag hade skitkul med alla vänliga vänner från för och nya. Vi får se till att vara lite mer organiserade inför Norberg 2005 bara.


Magnus Danielson <cfmd at bredband dot net>